Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Αιγαίο-Υπερασπίζοντας ένα Αρχιπέλαγος


Παραβιάσεις και Υπερπτήσεις στο Αιγαίο
Όπως είναι γνωστό υπάρχει στις διεθνείς σχέσεις ένα ακρωνύμιο μιας ορολογίας που διέπει τους διεθνείς κανονισμούς αεροπλοίας και κανονίζει τις εναέριες περιοχές ευθύνης της κάθε χώρας. Λέγεται FIR (Flight Information Region)και έχει οριστεί από διεθνείς οργανισμούς (ICAO).
Στην περίπτωσή μας λέγεται Athens-FIR και μεταξύ άλλων εμπεριέχει όλη την περιοχή από τη μέση γραμμή της απόστασης των νησιών μας με την Τουρκία. Αυτή είναι η συνηθέστερη παραβίαση που έκαναν μέχρι πρόσφατα οι 'σύμμαχοι' μας από τα ανατολικά. Και συνεχίζουν ακάθεκτοι..

Μπαίνουν μέσα σε ένα χώρο που πως να το κάνουμε αεροπορικά ελέγχεται και αστυνομεύεται από την Ελλάδα βάσει διεθνών κανονισμών. Μπαίνουν μέσα και δεν καταθέτουν σχέδια, δεν λένε δηλ μάγκες ερχόμαστε, θα κάνουμε αυτή την διαδρομή και θα βγούμε από εκεί. Τόσο απλά μπορούν να το κάνουν για να ασκηθούν στον διεθνή εναέριο χώρο αφού περικλείει και τέτοιον το Athens-FIR. Προτιμούν όμως να έρθουν απροειδοποίητα, για να προκαλέσουν και να αμφισβητήσουν. Προτιμούν να έρθουν απροειδοποίητα για μας, αλλά προγραμματισμένα και σχεδιασμένα απολύτως γι αυτούς (πληρώματα, πορείες, τύποι αεροσκαφών, αεροσκάφη back up για κάλυψη όταν βρουν τα σκούρα, έως και προγραμματισμένη πιθανή αντίδραση, ακόμα και για τα ελικόπτερα και πλοία περισυλλογής και διάσωσης είναι σίγουρο ότι θα έχουν φροντίσει ώστε να φτάσουν πρώτοι όταν τελικά συμβεί η αναμενόμενη στραβή), ώστε να απορυθμίσουν και να κουράσουν το δικό μας σύστημα ανταπόκρισης, να εκπαιδευτούν στις αερομαχίες με τους δικούς μας αεροπόρους (οι οποίοι δεν επιλέγονται αλλά είναι σε κανονική υπηρεσία επιφυλακής), να χρονομετρήσουν τους χρόνους αντίδρασης μας, να βρουν νεκρούς τομείς που δεν τους καλύπτουν τα δικά μας ραντάρ, να φωτογραφίσουν τα αμυντικά έργα και υλικά στα νησιά. Τελευταία προστέθηκαν και οι καθημερινές υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα Ελληνικά νησιά.
Πετούν μερικές φορές τετράδες στα 300 μέτρα για να κατατρομάξουν τους κατοίκους, στους Φούρνους και κυρίως στο Αγαθονήσι. Και λογικά μιλώντας θέλουν να τους φοβίσουν και να τους διώξουν με τον τρόπο τους. Κάνουν εικονικές προσβολές -ασκήσεις κανονικές βομβαρδισμού- στο στρατιωτικό φυλάκιο στο Φαρμακονήσι. Κάνουν βύθιση δηλαδή και το σημαδεύουν αλλά δεν πατάνε το κουμπί να φύγει η βόμβα. Ναι για Ελληνικό νησί μιλάμε εν έτει 2009. Θέλουμε κι άλλα?
Είναι θρασύδειλοι γιατί τα νησάκια αυτά είναι τόσο πολύ κοντά στην πλασματική ενδεχομένως ασφάλεια της δικής τους ενδοχώρας, που είναι πολύ εύκολο να περάσουν από πάνω τους και να απομακρυνθούν αμέσως, όταν ειδοποιηθούν ότι πλησιάζουν τα Ελληνικά αεροσκάφη φυλακής. Θέλουμε άλλα? Αν εκεί που πετάμε με την όποια Ολυμπιακή σκάσει ένα τούρκικο στραβάδι επάνω μας και σκοτώσει 150 άτομα ποιος θα φταίει?
Η αστυνόμευση λοιπόν του Athens-FIR,η αναγνώριση του άγνωστου στόχου που μπαίνει έτσι γιατί του κάπνισε και η αναχαίτιση αν δεν υπακούσει στην εντολή να φύγει, είναι η δουλειά που κάνει η Πολεμική Αεροπορία.
Γιατί δηλ να τον αφήσει να φωτογραφίσει για παράδειγμα τους s-300 στην Κρήτη? Γιατί να τον αφήσει να τους ''εγκλωβίσει'' στα σκοπευτικά του εξομοιώνοντας μια κανονική πολεμική αποστολή και εκπαιδευόμενος για την αληθινή?
Και όπως έχει πει κάποιος υπάρχει λόγος που το Πολεμική πάει πριν το Αεροπορία. Αυτή είναι η δουλειά που έκαναν ο Νίκος Σιαλμάς και ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης. Είναι όμως και η δουλειά που έκανε και ίσως να συνεχίζει να κάνει ο Θάνος ο Γρίβας και οι άλλοι αεροπόροι μας κάθε μία ημέρα που περνάει. Κι εμείς ούτε καν μερικές φορές το γνωρίζουμε και το αναγνωρίζουμε.. Να γιατί ελπίζω να υπάρχουν πολλοί ακόμα Γρίβες εκεί πάνω..

Φωτογραφίες ιστολογίου: Το Mirage - 2000EG με τον αριθμό 236 με το οποίο λέγεται ότι ο Σμηναγός Θάνος Γρίβας κατέριψε στις 8 Οκτωβρίου του 1996 (λίγο μετά τα Ίμια) ένα διθέσιο τούρκικο F-16D κοντά στη Χίο με βολή πυραύλου Matra magic II (τελευταία φωτο). Το σηματάκι mehmecik busters προστέθηκε μετά και αφαιρέθηκε αργότερα.
Περισσότερες λεπτομέρειες: http://www.enkripto.com/2009/07/8-1996.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε το εδώ..!: