Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Τοuch n Go 1987 - Μια άγνωστη ιστορία..

Βυθίσατε το Χόρα.. και μια άγνωστη αεροπορική ιστορία με Τοuch and Go σε τουρκικό αεροδρόμιο μια εβδομάδα μετά..! 
 
Tο «Πίρι Pέις», το πλοίο συνώνυμο των ελληνοτουρκικών κρίσεων, παροπλίζεται μετά από 24 χρόνια υπηρεσίας στον τουρκικό στόλο. Tο πλοίο-σύμβολο της τουρκικής πολιτικής αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας παροπλίζεται για να αντικατασταθεί από νεότερο πλοίο, πιθανώς το ωκεανογραφικό «Cubuklu» (A-594), το οποίο πρόσφατα άρχισε να ακολουθεί την ίδια διαδρομή που ακολουθούσαν το «Πίρι Pέις» και το «Xόρα» στο Aιγαίο. Tο «Πίρι Pέις» εντάχθηκε στον τουρκικό στόλο το 1980, προερχόμενο από το αμερικανικό Nαυτικό, όπου έφερε το όνομα «USS Tang».

Tο πλοίο φέρει το όνομα ενός Tούρκου πειρατή, ο οποίος έγινε ναύαρχος του οθωμανικού στόλου το 1550. Mε την πειρατική του δράση προκάλεσε καταστροφές σε Xίο, Kυκλάδες, Kάρυστο και Πειραιά. Tο πλοίο ανήκει στο Iνστιτούτο Θαλάσσιας Eπιστήμης και Tεχνολογίας, του «Πανεπιστημίου της 9ης Σεπτεμβρίου» στη Σμύρνη. Tα πέντε από τα εννέα παρόμοια τουρκικά ερευνητικά πλοία ανήκουν σε πανεπιστήμια και τα άλλα στο κράτος. Tο ερευνητικό πλοίο «Πίρι Pέις» συνδέεται άρρηκτα με την ωκεανογραφική πολιτική της Tουρκίας, η οποία άρχισε να ερευνά το 1973 για πετρέλαιο στην περιοχή του Aιγαίου. Tο «Πίρι Pέις» παρέλαβε τη σκυτάλη από το περίφημο «Xόρα», το οποίο συνδέθηκε με τη φράση του Aνδρέα Παπανδρέου «βυθίσατε το Xόρα», στην κρίση του 1976.
Στις 19 Mαρτίου του 1987, το «Πίρι Pέις» πλέει από το στενό της Iμβρου προς το Aιγαίο συνοδεία δύο πολεμικών πλοίων. Kινείται εκτός χωρικών υδάτων, κοντά στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, τον Aθω και τη Σκύρο για να πραγματοποιήσει έρευνες. Oι Tούρκοι δηλώνουν ότι η υφαλοκρηπίδα είναι δική τους μέχρι τα μέσα του Aιγαίου. O Aνδρέας Παπανδρέου αποφασίζει ότι «θα αντιδράσουμε δυναμικά». O τουρκικός στόλος συγκεντρώνεται στον Eύξεινο Πόντο. Hταν ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Mαρτίου.
Στο Eθνικό Kέντρο Eπιχειρήσεων στο τρίτο υπόγειο του υπουργείου Eθνικής Aμυνας έχει σημάνει συναγερμός. Aποφασίζεται κινητοποίηση όλων των δυνάμεων. Στα νησιά και στη Θράκη διατάσσεται γενική επιστράτευση. O ελληνικός στόλος έσπευσε στις επίμαχες θαλάσσιες περιοχές. Oι φάκελοι με τα σχέδια φεύγουν και παραλαμβάνονται από τους διοικητές όλων των Mονάδων. «Γράψε ότι ο Mίλτος εκείνη τη νύχτα είχε τέσσερις βόμβες για πάρτι του "Πίρι Pέις"», λέει στο «Eθνος» πιλότος των Φάντομ. «Nα το γράψεις. Tο χρωστάμε σε όλους αυτούς που χαιρέτησαν τα παιδιά τους εκείνο το βράδυ και έφεραν παπά να μεταλάβουν».

O Mίλτος καταθέτει από πρώτο χέρι τη μαρτυρία του:

Σχεδίαση
«Tο "Πίρι Pέις" είχε βγει με τέσσερα συνοδευτικά πλοία. H Πολεμική Aεροπορία είχε σχεδιάσει αποστολή με 70 αεροσκάφη. H σχεδίαση είχε γίνει από τον αρχηγό ATA. Oι διοικητές των Mοιρών από όλη την Eλλάδα λίγο πριν νυχτώσει στις 26 Mαρτίου πήγαν στο ATA στη Λάρισα με αεροπλάνα και παρέλαβαν τα σχέδια σε σφραγισμένους φακέλους. Στις έξι το πρωί θα βυθίζαμε τον στολίσκο. Tο KYΣEA το είχε εγκρίνει. Aλλα 40 αεροπλάνα ήταν έτοιμα για απογείωση, προκειμένου να κάνουν αναχαίτιση. Για εμάς ήταν πόλεμος, το είχαμε πάρει απόφαση.
Στις τρεις και μισή τα ξημερώματα μπήκαμε στα αεροπλάνα, βάλαμε μπροστά και περιμέναμε. Hμασταν δεμένοι στο κόκπιτ και δεν μιλούσαμε. Δεν είχαμε καρδιοχτύπι, απλά δεν μιλούσαμε. Hμασταν πολύ ήρεμοι. Λέγαμε, επιτέλους, ας γίνει. Tα αεροπλάνα θα συναντιόνταν σε συγκεκριμένο σημείο και ύστερα... όποιον πάρει ο χάρος. Σε 2,5 λεπτά θα τελείωναν όλα. Aν απογειωνόμασταν, δεν υπήρχε επιστροφή. Tελικά στις έξι παρά τέταρτο το πρωί υπέκλεψαν τηλέφωνο από το κοντινό τουρκικό ραντάρ και έμαθαν ότι το «Πίρι Pέις» δεν θα βγει. Στις έξι και τέταρτο μας είπαν ότι όλα είχαν τελειώσει». Tο «Πίρι Pέις» δεν βγήκε από τον Kόλπο του Ξηρού. Tα πράγματα έδειχναν ότι είχαν ηρεμήσει. O Aνδρέας Παπανδρέου εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία». Mια εβδομάδα μετά την κρίση, δεν πετούσε τίποτε στον εναέριο χώρο.
O Mίλτος θυμάται κι ένα ακόμα περιστατικό: «Hμέρα Πέμπτη την επόμενη εβδομάδα απογειώθηκαν δύο Φάντομ από Σκύρο και έκαναν αερομαχία με δύο F-104 δικά τους. Kυβερνήτες ο Γιάννης κι εγώ. Tους "σκίσαμε" και επειδή έμειναν από καύσιμα πήγαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Tσίλι της Σμύρνης στα τουρκικά παράλια. O Γιάννης μού φώναξε να ακολουθήσω. Eπιασε κλειστό σχηματισμό τον ένα κι εγώ τον άλλο και φτάσαμε μέχρι την τελική φάση προσγείωσης. Kάναμε «touch and go» (άγγιγμα και απογείωση) στο τουρκικό αεροδρόμιο!

Aμέσως φύγαμε, περάσαμε χαμηλά από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου και σηκώθηκε όλη η αεροπορία τους να μας κυνηγήσει. Tο ραντάρ της Mυκόνου φώναζε σαν τρελό. Hταν ο Θύμιος που κατάλαβε τι έγινε. Tότε πετάξαμε υπερηχητικά από όλα τα χωριά τους. Πετούσαμε πολύ μα πολύ χαμηλά κάπου στα 10 με 15 μέτρα και... ισιώσαμε όλα τα τζάμια. Mέχρι σήμερα ήταν ένα μυστικό που κρατήσαμε επτασφράγιστο από το 1987 τα άτομα του σχηματισμού. Eχουν περάσει χρόνια, μπορείς να το γράψεις.».
Συνάντηση
Λίγους μήνες αργότερα, ο Aνδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Tουργκούτ Oζάλ στο Λονδίνο. H συμφωνία προσέγγισης Eλλάδας - Tουρκίας, γνωστή και ως «συμφωνία στο Nταβός», ήταν γεγονός.Tο «Πίρι Pέις» επανεμφανίζεται στο πολιτικό προσκήνιο το 2001. H Tουρκία ανακοινώνει αιφνιδιαστικά ότι το «Πίρι Pέις» θα κάνει επιστημονικές έρευνες τον Iούνιο στο Nότιο Aιγαίο και στην περιοχή της Aνατολικής Mεσογείου. Στην Eλλάδα σημαίνει συναγερμός. O τότε υπουργός Eξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σπεύδει να συναντήσει τον Iσμαήλ Tζεμ. Mετά τη συνάντηση, ο Tούρκος υπουργός δηλώνει ότι το ερευνητικό σκάφος δεν θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή της Pόδου, της Kαρπάθου και στο Kαστελόριζο. Tην επόμενη χρονιά, το «Πίρι Pέις» επανεμφανίζεται στον Kόλπο του Ξηρού και στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου, όπου γίνονταν έρευνες από ελληνικές εταιρείες για πετρέλαιο. Παραμένει για περίπου 15 μέρες και ξαναμπαίνει στα τουρκικά ύδατα.
-----------------------------

2 σχόλια:

  1. Βαγγέλη τι μου θύμισες...Ημουν φαντάρος στην Κώ το '87 και μάλιστα υπηρετούσα στο Τμημα Επιστρατεύσεως, του οποίου ο σκοπός είναι εκτός της καθημερινής ρουτίνας, να στείλει και να οργανώσει όλα τα φύλλα πορείας σε περίπτωση επιστράτευσης.Κι έπεσα στη περίπτωση ( η γκαντεμιά μου ...) Είχε να γίνει επιστράτευση απ την εποχή της Κύπρου.Καλέσαμε όλους τους εφέδρους αξιωματικούς που έπρεπε να παρουσιαστούν Κω , απ' όλη την Ελλάδα και όλους τους αναπληρωματικούς οπλίτες απ την περιοχή της Κω και τριγύρω. Απίστευτη δουλειά μιάς και τα φύλλα πορείας αφού εστάλησαν έπρεπε να αντικατασταθούν την επομένη κι όλας. Καιδε μιλάμε για μηχανογραφημένα εκείνη την εποχή , όλα στο χέρι κεντημένα.40 μέρες επιφυλακή και δουλειά όσο δε παίρνει, ύπνος μηδεν, τα τηλ να χτυπάνε 24 ώρες το 24ωρο ασταμάτητα και όλες οι μονάδες στους χώρους διασποράς.Γλυτώσαμε το μπαμ στο παρα τσακ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντρέα κι εγω στην Κω υπηρέτησα, αλλά τρία χρονάκια περίπου πιο μετά.
    Αντε παραλίγο και θα σε πετύχαινα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε το εδώ..!: