Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Κυριαρχία στον αέρα του Αιγαίου μέχρι το 2014

Ο πραγματικός ελληνο-τουρκικός συσχετισμός στον αέρα αναλύεται σε βάθος στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα και Ασφάλεια» που κυκλοφόρησε σήμερα, αναδεικνύοντας την κυριαρχία της ελληνικής ΠΑ μέχρι το 2014 τουλάχιστον.
Η κατάσταση από άποψη επιχειρησιακών ικανοτήτων είναι εντελώς διαφορετική από την αίσθηση που διαμορφώνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, καθώς και η προβολή τους από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

Θεωρώντας μαχητικά «πρώτης γραμμής» τα F-16 και Mirage 2000, δευτερευόντως και τα εκσυγχρονισμένα F-4E, ο συσχετισμός σε αυτά είναι 209 για την Ελλάδα και 260 για την Τουρκία, αποδίδοντας αναλογία 1:1,25.
Όταν όμως ολοκληρωθούν οι παραδόσεις των 30 πλέον προηγμένων F-16 Block 52+ Advanced στην ΠΑ τον Ιανουάριο του 2010, ο συσχετισμός θα διαμορφωθεί σε 239 έναντι 260 αντίστοιχα, ενώ η αναλογία σε 1:1,09.
Σε τέτοιες αναλογίες, η ποιοτική διαφοροποίηση στα μαχητικά «πρώτης γραμμής» είναι είναι αυτή που παίζει και τον πρώτο ρόλο σε σχέση με την ποσοτική σύγκριση.
Από την άποψη αυτή, η ΠΑ διαθέτει αυτή τη στιγμή 83 προηγμένα τελευταίων εκδόσεων μαχητικά, αυξημένων επιχειρησιακών επιδόσεων, συγκεκριμένα F-16 Block 52+ και Mirage 2000-5, έναντι κανενός προηγμένου της Τουρκικής Αεροπορίας!
Με την κήρυξη επιχειρησιακής της 335 Μοίρας των F-16 Block 52+ Advanced του Αράξου, η ΠΑ θα διαθέτει 113 μαχητικά της κατηγορίας, ενώ το αντίστοιχο τουρκικό δυναμικό θα παραμείνει μηδενικό!
-------------------------
πηγές: ΕΑ κ Α μέσω Greek National Pride
φωτογραφία ιστολογίου: haf.gr - Tocunaga (Γιαπωνέζος διεθνούς φήμης φωτογράφος μαχητικών αεροσκαφών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε το εδώ..!: