Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες 5 Αναρτήσεις Paragliding And Aviation

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Εθνικό Πάρκο Χελμού - Βουραικού

Τη δημιουργία δρόμου ταχείας κυκλοφορίας, το κυνήγι και τη βόσκηση στην καρδιά των δρυμών επιτρέπει, μεταξύ άλλων, η «αναπτυξιακή» απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη θέσπιση του εθνικού πάρκου Χελμού- Βουραϊκού.
Σαφώς καλύτερη η αντίστοιχη απόφαση για την οροσειρά της Ροδόπης, παρότι και εκεί οι περιοχές απόλυτης προστασίας καταλαμβάνουν ελάχιστο ποσοστό του εθνικού πάρκου. Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι αποφάσεις υπεγράφησαν από όλα τα συναρμόδια υπουργεία και πήραν τον δρόμο για το εθνικό τυπογραφείο.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε...ότι υπέγραψε τις κοινές υπουργικές αποφάσεις για τη θέσπιση δύο εθνικών πάρκων (αξίζει να σημειωθεί η εμμονή του ΥΠΕΧΩΔΕ στις υπουργικές αποφάσεις, έναντι των προεδρικών διαταγμάτων που ελέγχονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι ισχυρότερα από θεσμικής άποψης). Οσον αφορά στην απόφαση για το Πάρκο Χελμού - Βουραϊκού:


• Το εθνικό πάρκο Χελμού- Βουραϊκού καταλαμβάνει έκταση 544.000 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το όρος Χελμός, το φαράγγι του Βουραϊκού, το αισθητικό δάσος Καλαβρύτων και τα ύδατα της Στυγός. Το εθνικό πάρκο περιλαμβάνει 12 είδη οικοτόπων μεγάλης σημασίας, ενώ φιλοξενεί απειλούμενα είδη, όπως η βίδρα.
Η απόφαση χωρίζει την περιοχή σε τρεις ζώνες προστασίας (απόλυτης προστασίας, προστασίας και ζώνη περιβαλλοντικού ελέγχου) και περιλαμβάνει περιορισμούς στις χρήσεις γης.
Στα αρνητικά του σχεδίου, ότι στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού πάρκου επιτρέπεται το κυνήγι (δραστηριότητα εντελώς ασύμβατη με τον χαρακτήρα μιας τέτοιας περιοχής) και ότι στις περισσότερες περιοχές απόλυτης προστασίας επιτρέπεται η βόσκηση. Στην περιφερειακή ζώνη, μάλιστα, που καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου, προβλέπεται δυνατότητα αναβάθμισης του υφιστάμενου δρόμου σε άξονα ταχείας κυκλοφορίας και η δημιουργία λατομικών ζωνών για την εξυπηρέτηση των έργων.

πηγή: http://greece-salonika.blogspot.com/2009/10/blog-post_2763.html

Σημείωση Ιστολογίου: Τώρα τί είδους πάρκο θα είναι αυτό, δεν καταλαβαίνω..
Φωτογραφίες: Από την πρόσφατη ποδηλατική εκδρομή του Skifun στον Χελμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε το εδώ..!: